Îmblânzitorii de zmeie. Un blog al Ordinului cititorilor IOANID

Îmblânzitorii de zmeie. Un blog al Ordinului cititorilor IOANID

Mărțișoare-cărțișoare cu femei exemplare din „Nesupusele”

Mărțișoare-cărțișoare

Secret-Mărțișor

Cadouri literare: recenzii de carte

Pe panou, nesupusele de acasă, mame și bunici, în imagini și povești

Afișul de lansare a noului an de Lecturiadă

Mărțișor-tradiție și simbol

recenzie-obiect: prezentarea de carte sub forma unui dosar de investigație, într-o cutie de bomboane

Motto ales pentru Ziua Mondială a Scriitorilor. Focus: scriitoarele.

Scrisoare mamei (Maria): despre lecții din „Val și cetatea sufletelor” sau cum trecem peste pierdere

Mărțișoare-cărțișoare sub zodia inspirației feminine la IOANID

Descrierea proiectului

Derulat pe tot parcursul lunii martie și anticipat de activitățile dedicate din ultima săptămână a lunii februarie, proiectul „Mărțișoare-cărțișoare sub zodia inspirației feminine la IOANID” a avut ca scop familiarizarea elevilor claselor a V-a (ambele clase ale școlii, 32 de elevi) cu rețeaua națională de cititori și de elevi participanți la proiectele derulate sub egida „Lecturiadei elevilor”. De asemenea, ne-am propus familiarizarea cu activitățile de lectură derulate prin metoda proiectului. Subordonate acestor scopuri, obiectivele proiectului au fost:

1. familiarizarea cu fondul autohton de credințe, superstiții, sărbători, evocări literare legate de începutul primăverii;

2. punerea în context prin raportare la cadrul mai larg al culturii/literaturii universale

3. derularea unei serii de activități menite să invite la reflecție cu privire la următoarele subiecte: începutul primăverii-început simbolic de an agricol-mărțișorul ca simbol; feminitatea-rolul crucial al femeii în casă/familie/societate/cultură; imagini feminine inedite: scriitoarea, luptătoarea, militanta.

Activități derulate și cronologia proiectului:

ultima săptămână din februarie - etapa pregătitoare. S-a afișat posterul Mărțișor-Cărțișor și s-a anunțat lansarea noului an de competiție al Lecturiadei; s-au organizat activități de lectură/discuții/reflecție pe marginea legendei Dragobetelui și a Babei Dochia, s-a evocat legenda Mărțișorului. Activitatea principală a perioadei: atelier, cu durata de 1h/clasă de confecționare a Mărțișoarelor-cărțișoare, pe două tipare structurale: citat adus de elev, oferit mamei/altei femei semnificative pentru existența lui în dar, mărțișor cu coperta cărții sau mărțișor-surpriză cu imaginea uneia dintre personalitățile evocate în proiectul „Nesupusele”. 

1-6 martie: În cursul unei tombole din săptămâna anterioară, elevii au tras la sorți câte un coleg de clasă căruia să îi dăruiască o carte în loc de mărțișor - „Mărțișor secret”. Ca atare, unul dintre evenimentele centrale ale săptămânii a fost prezentarea și justificarea alegerilor de carte. Acestuia i s-au asociat recenzii-surpriză ca mărțișoare spirituale și lecturi paralele din Nesupusele vs.poveștile femeilor din propria familie. Alt eveniment important a fost scrierea unei scrisori, folosind ca inspirație/mesaj adresat un citat sau o idee, un gând dintr-o carte. Scrisorile s-au adresat mamei/unei femei importante pentru ei, urmând să le fie dăruite de 8 martie.

9-16 martie: lecturi paralele din Nesupusele și poveștile propriei familii, evocarea imaginilor feminine semnificative pentru spațiul cultural românesc. Acest proiect a fost folosit ca punte în etapa de transfer al învățării spre mediul digital, activitățile inițiate în clasă fiind continuate prin lecturi on-line, dublate de prezentări multimedia on-line.

16-20 martie: evocarea imaginii femeilor luptătoare: imagini eroice, femei militante, femei pe front, rezistența prin cultură (Malala, Ecaterina Teodoroiu, Anne Frank, Aisha Durrani).

 

Evaluarea proiectului s-a realizat prin feedbackul oferit de copii fiecărei activități, mai ales în format verbal. Un cuantificator ar putea fi și faptul că, nefiind obligatorie niciuna dintre activități, este de remarcat faptul că s-au implicat toți copiii, din ambele clase, în toate etapele proiectului.

Diseminare

Proiectul a fost diseminat prin publicarea unui articol în Consilierul de lectură nr.2 (22)/2020, p.51-53, rubrica Semnale, cu titlul „Cronici de IOANID. Mărțișoare-cărțișoare și luna inspirației feminine”.

Linkuri aferente proiectului

Se pot urmări, cu ajutorul postărilor de pe grupul de Facebook al Lecturiadei elevilor 2020, de pe blogul comunității școlare IOANID, de pe pagina de Facebook a Școlii Gimnaziale IOANID, de pe contul de Facebook al coordonatorului Ordinului cititorilor IOANID etapele acestui proiect. Iată, mai jos, linkurile:

https://www.facebook.com/groups/1990804990946055/permalink/3266847200008488/ (debutul proiectului, semnalat la 1 martie pe grupul de Facebook „Lecturiada 2020”)

https://www.facebook.com/groups/1990804990946055/permalink/3270726126287262/ (ziua 2 de proiect - reacții la Mărțișoarele-cărțișoare cu citate din cărți/ilustrații din Nesupusele, recenzii-obiect (formate inedite de prezentare - dosarul de investigație dintr-o cutie de bomboane pentru a povesti despre „Pericol la End House” de Agatha Christie, pregătirea lecturilor paralele din „Nesupusele”/ compunerile copiilor despre o nesupusă a propriei familii).

https://www.facebook.com/delia.maier.16/posts/143758887119754 (zodia inspirației feminine: lecturi paralele de Ziua Mondială a Scriitorilor 3 martie - „Nesupusele” vs.lecturi din scriitoarele copilăriei)

https://www.facebook.com/delia.maier.16/posts/144032623759047 (zodia inspirației feminine: lecturi paralele - „Nesupusele” - personajul colectiv al bunicilor vs.bunicile (lumea bunicilor) din propria familie)

https://www.facebook.com/hashtag/zodia_inspira%C8%9Biei_feminine (referire la 8 martie, scrisori către mame/bunici/mătuși/surori).

https://www.ioanid.com/evenimente-scoala/martisoare-cartisoare-si-luna-inspiratiei-feminine/ (privire de ansamblu asupra primelor 3 săptămâni de proiect, din perioada școlarizării față în față).

https://www.facebook.com/groups/1990804990946055/?post_id=3301944886498719 (sinteza primelor săptămâni de proiect pe grupul de Facebook „Lecturiada 2020”).